Galerie

Evenimentele MATCA pentru Zilele Educației Nonformale

Pentru a răspunde provocării lansate de organizatorii Zilei Educației Nonformale, Fundația MATCA-2000 va organiza în zilele de 28 și 29 Septembrie, la Școala generală Nr. 64, Ferdinand din sectorul 2, București, 3 ateliere, care se vor constitui în demonstrații ale programelor de educație nonformală deja experimentate de experții și voluntarii fundației – sau aflate în faza de pilotare-experimentare.

                                    Ședința de redacție a Revistei Generați@ XX1, înainte de lansarea numărului 2/2012

Primele două evenimente, defășurate sub genericul Proiectului Generați@ XX1 – Atelierele de media interactivă pentru adolescenți și tineri – se vor desfășura vineri, 28 septembrie, începând cu orele 14,00:

  • Atelier Revista online – elevii de liceu și studenții înscriși vor participa la un scurt curs de media pentru tineri, la o sesiune de brainstorming pentru definirea formatului revistei interactive online adresată tinerilor, la alegerea temelor de lucru și la atelierul de creație de articole, știri, eseuri pentru revistă – formatori și moderatori ai atelierului – Rodica Bărbuță, Ligia Necula și Doina Meșteru;

  • Atelier Televiziunea online – elevii de liceu și studenții înscriși vor participa la un scurt curs de media pentru tineri, la o sesiune de brainstorming pentru definirea temelor și formatului pentru emisiuni de televiziune online adresate tinerilor și la atelierul de creație de scenarii de emisiuni pentru televiziune – – formatori și moderatori ai atelierului – Rodica Bărbuță, Doina Meșteru și Alina Ion (Asociația DACĂ);

Partenerii pentru aceste două evenimente sunt Școala generală nr. 64, Ferdinand și Asociația DACĂ pentru progresul personalității creatoare. 

Cel de al treilea eveniment va avea loc pe data de 29 Septembrie, se intitulează Lumea lui Harap Alb (ep. I) – și este un workshop în serial, care urmărește atât evaluarea cât și dezvoltarea personală a copiilor, creat de Fundația MATCA-2000, în colaborare cu experți ai Asociației PSITEK. La pilotarea acestui workshop vor participa psihologi voluntari, cadre didactice de la Școala nr. 64 și membrii Clubului Generați@XX1.

Pornind de la cunoscuta poveste a lui Harap Alb, bazat pe jocuri formative, joc de rol și provocări amuzante extrase din frumoasa poveste a lui Creangă, acest workshop are multiple obiective și rezultate:

– dezvoltarea celor 7 inteligențe – logico-matematică, lingvistică (verbal-auditivă), vizual-spaţială, muzicală și ritmică, corporal-kinestezică, interpersonală, intrapersonală;

– dezvoltarea autocunoaşterii, a personalităţii şi încrederii în sine;

– dezvoltarea abilităților de a lucra în echipă, a simţului de responsabilitate şi gândirii pozitive.

– dezvoltarea creativităţii

Toate aceste rezultate vor fi atinse în modul cel mai plăcut pentru copii – prin joc.

 

Pregătirile pentru desfășurarea acestui work-shop au demarat săptămâna aceasta, cu recapitularea poveștii aături de elevii din clasa a IV-a, condusă de doamna învățătoare Maria Mihai, de la Școala Generală nr. 64, clasă cu care am colaborat și pentru proiectul de teatru terapeutic.

Am discutat împreună cu copiii despre întâmplările descrise de I. Creangă, despre personajele poveștii și am început să învățăm cântecul Vreau să fiu Harap Alb, compus de doamna Doina Meșteru, care va fi coordonatoarea workshop-ului.

Între timp, experții psihologi și psihopedagogii au pregătit fișele de observație pentru fiecare moment al workshop-ului.

Coordonatoarea echipei de psihologi va fi doamna Mariana Hențea, de la Asociația PSITEK.

Fundația MATCA-2000 și partenerii cu care colaborează sunt încântați că pot face demonstrația metodelor novatoare pe care le-au creat și își pot aduce astfel contribuția, voluntară, la desfășurarea unui eveniment de nivel național, care promovează modelele de educație nonformală.

Ziua Educației Nonformale este organizată în cadrul proiectului N.O.N.F.O.R.M.A.L., proiect co-finanțat de către Comisia Europeană prin Programul Învățare pe toată Durata Vieții.

Proiectul N.O.N.F.O.R.M.A.L. este implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile împreună cu partenerii săi Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale și Institutul de Științe ale Educației.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s