Galerie

Expoziția SATUL – Un eveniment dedicat patrimoniului arhitectural românesc

După cum poate știți, anul acesta avem o altă aniversare legată de UNESCO – se împlinesc 60 de ani de la aderarea României la UNESCO, eveniment petrecut la data 27 Iulie 1956.

Cu ocazia acestei aniversări, sperăm să putem organiza din nou expoziția de grafică „Patrimoniul UNESCO în România” într-un spațiu mai vizibil, spre sfârșitul anului, dacă vom reuși să strângem suficiente fonduri pentru a înrăma toate cele peste 35 de lucrări de grafică realizate de Arh. Bărbuță Corneliu pentru aniversarea de anul trecut.

Până atunci, pentru a celebra acest eveniment chiar în luna Iulie, vom organiza, alături de autorul lucrărilor – Arh. Corneliu Bărbuță, o altă expoziție de grafică, cu tema SATUL. Lucrările pun în valoare frumusețea fără vârstă a arhitecturii rurale tradiționale, înfățișând case și conace din diferite zone ale țării. Așa cum declară autorul, e una din modalitățile prin care putem atrage atenția asupra valorii acestui patrimoniu, care se pierde într-un ritm alarmant, prin ne-grija autorităților locale, a celor din Ministerul Culturii și prin deciziile tuturor celor care consideră că noul e mai valoros.

Și e, poate, una din modalitățile prin care mai putem salva măcar imaginea acestor frumoase bijuterii arhitectonice.

Casa-Chiojdu-Expo-Satul

Expoziția va fi organizată tot în spațiul Bibliotecii Metropolitane Mihail Sadoveanu din București – gazda noastră primitoare de anul trecut.

Perioada de desfășurare a expoziției este între 4 și 18 Iulie.

Biblioteca este situată pe Strada Tache Ionescu 4, în centru, lângă Piața Amzei.

Vă așteptăm să ne vizitați, în Iulie.

Despre autorul lucrărilor.

Arhitectul Corneliu Bărbuță a fost pasionat încă din tinerețe de desen, pictură, grafică și și-ar fi dorit să urmeze o facultate de profil. Dar părinții l-au îndemnat pe o altă cale – arhitectura.

Timp de aproape 40 de ani a practicat această frumoasă meserie, în care a avut ocazia să realizeze lucrări interesante, mai ales după ce a ales să se specializeze în stereotomie – ramură a arhitecturii care se ocupă cu lucrările realizate din piatră, marmură, granit.

Dar nu a uitat niciodată prima pasiune, desenând sau pictând ori de câte ori viața i-a lăsat un mic răgaz – destul de rar, din păcate.

Abia de câțiva ani, după ce s-a pensionat, a putut să se dedice total pasiunii din tinerețe (în ciuda unei boli invalidante), alegând pentru început, grafica.

Provocarea a venit de la noi, de când l-am rugat să realizeze în primăvara anului 2013, câteva lucrări pentru spectacolul integrat cu tema „Vântul primăverii”, dedicat interferențelor dintre cultura japoneză și cea românească.

De atunci și până în prezent am participat împreună la organizarea a încă două expoziții:

  • Vechi monumente de arhitectură românească – 2013 și

  • Patrimoniul UNESCO în România – 2015

    Biblioteca-Sadoveanu-01

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s