Galerie

Căutăm parteneri pentru un Proiect TS2 – Transformation to Sustainability

Zilele trecute am discutat cu una din prietenele și partenerele noastre din Consorțiul ACORD, Prof. Dr. Natalia Cucu de la Asociația de Epigenetică și Metabolomică, despre serialul de articole despre rolul nutriției în dezvoltarea sănătoasă a copiilor și tinerilor, în reziliență și în educație pe care îl pregătește pentru a fi publicat pe site-ul nostru – CREER.

nutrition-7Pentru că tocmai asistasem (din nou) la una din extrem de interesantele expuneri ale prietenei și partenerei noastre de la Fundația Geron, Prof. Dr. Aurelia Curaj pe tema rolului detoxificării în nutriție și păstrarea sănătății la vârsta a treia, discuția a lunecat din nou – firesc pentru noi și preocupările noastre de ani de zile din acest domeniu – spre rolul nutriției în dezvoltarea umană, în sănătate, în prevenția și tratarea bolilor, în dezvoltarea sănătoasă a tinerei generații, în performanțele din educație, în reziliență și productivitate și alte teme legate de acest domeniu, aduse în discuție de-a lungul anilor de toți partenerii noștri din consorțiu, indiferent de unghiul de abordare specific.

Ca întotdeauna, ne-am informat reciproc despre documentele legate de cercetările în domeniu nou apărute, despre proiectele și modelele despre care am mai aflat între timp, despre liniile de finanțare existente și ne-am reamintit multe din ideile de proiecte de cercetare pe teme de nutriție și sănătate pe care le-am inițiat împreună și alături de regretata noastră prietenă și colegă de la Institutul și Fundația Ana Aslan – Dr. Ileana Turcu, a cărei recentă dispariție, prea timpurie, o regretăm din tot sufletul.

nutrition-2

Ne-am adus aminte de amuzamentul cu care Ileana Turcu se întreba dacă apariția laptelui Zile ușoare se datora ideii de proiect de cercetare aplicată pentru industria laptelui, pe care am schițat-o împreună și pe care ea le-o propusese acum câțiva ani și prelegerilor despre epigenetică susținute pro-bono de Natalia pentru managerii de companii și bănci.

Amintirea nesfârșitelor ore de lucru petrecute alături de Dr. Ileana Turcu pentru detalierea unor concepte (inclusiv cel al Centrului Balnear București – ca să-l numim pe cel mai recent) și proiecte inovative sau de cercetare, ne-a dat un imbold în plus să îi/ne continuăm ideile și să ne fructificăm munca.

nutrition-4

Și, pentru că noi căutăm de mulți ani linii de finanțare pentru cercetarea aplicată în domeniul nutriției, Natalia Cucu și-a amintit că a găsit o linie de finanțare care răspunde, în fine, dorinței noastre de cercetare mulți / interdisciplinară a acestei teme, în care să putem include toate abordările partenerilor noștri din consorțiu Programul Transformation to Sustainability, coordonat de Belmont Forum, Norface Network și ISSC care, în acest an, propune abordarea sustenabilității din unghiul de vedere al științelor sociale în cadrul unor proiecte CRA – Collaborative Researcs Actions.

După ce am examinat împreună textul și call-ul acestui program, am stabilit împreună tema – Sustainability of a proper nutrition for a good life; Role of nutritional factors in health, family and society trends (including natality and population), education, economic productivity and performance; Role of agriculture, food production, food industry and consumers trends in ensuring a proper food for a sustainable and healthy life and economy.

nutrition-5

Rămâne să ne găsim partenerii naționali și internaționali cu care să inițiem sau alături de care să participăm la un proiect de cercetare-comunicare pe această temă.

Ne-ar face mare plăcere să putem dedica un astfel de proiect minunatei noastre prietene, Ileana Turcu – Dumnezeu să o odihnească în pace!

Rodica Bărbuță

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s